بوسترکار

انواع مختلف سیستم های آبیاری تحت فشار

انواع مختلف سیستم های آبیاری تحت فشار چیست؟

انواع آبیاری تحت فشار را می توان به دو گروه کلی تقسیم می کرد :

۱- آبیاری موضعی :

در روش آبیاری موضعی تنها یک قسمت محدود آبیاری می شود و آبیاری کل سطح را پوشش نمی دهد آبیاری موضعی معمولا برای آبیاری باغات مناسب است که می توان به روشهای زیر تقسیم می کرد

الف)آبیاری میکرو:

 در این روش آب به قطرات بسیار ریز در آمده و در هوا پخش می شود که به اصلاح آب پودر می شود. آبیاری میکرو برای ایجاد مه مصنوعی و بالا بردن رطوبط هوا بسیار مناسب می باشد . آبیاری میکرو برای انواع سبزیجات و از جمله کشت درخت کیوی بسیار مناسب است.

ب)آبیاری قطره ای :

آبیاری قطره ای به شیوه ای گفته می شود که در آن آب مورد نیاز بجای اینکه برای سطح زیر کشت تامین شود برای هر بوته یا درخت بطور جداگانه محاسبه و در اختیار گیاه قرار داده می شود. و برای آبیاری باغات و انواع درختان بخصوص انگور، سیب، گلابی، گردو، زیتون و غیره بسیار مناسب می باشد.

ج) آبیاری تیپ :

در شیوه آبیاری تیپ برای گیاهان و درختچه های چند ساله که زیر۵ سال عمر مفید دارند و همچنین برای کشت محصولات کشاورزی تراکم بالا یک ساله که آبیاری بارانی مناسب نیست مثل پنبه و گیاهان جالیزی مناسب می باشد.

۲- سیستم آبیاری بارانی :

شیوه آبیاری بارانی نه تنها به عنوان یکی از بهترین روش های آبیاری مطرح در زراعت و باغداری است بلکه برای اهداف های دیگری نیز از شیوه آبیاری بارانی استفاده می شود. از آنجمله می توان موارد اشاره کرد:
الف– برای رفع پساب حاصله تصفیه خانه ها فاضلاب شهری و صنعتی و پخش آنها بر روی زمین ها .
ب- برای پخش کودهای شیمیایی روش آبیاری بارانی بسیار موثر است زیرا در این روش کودهای محلول در آب را می توان به راحتی با این روش در اختیار گیاه قرار داد.
ج- برای جلو گیری از یخ زدن گیاهان بخصوص در مورد درختان میوه که خطر یخ زدگی غنچه ها ویا میوه های جوان در اوایل بهار زیاد است ، استفاده از این سیستم بسیار کار برد دارد.
د- برای کمک به جوانه زدن بذرها پخش آب با آبیاری بارانی کارایی بالایی دارد . زیرا غالبا نیاز پیدا می شود که سطح زمین به مقدار بسیار کمی خیس شود تا عمل جوانه زدن تسهیل شود . با این روش ضمن صرفه جویی در مصرف آب از رشد بموقع گیاه نیز استفاده خواهد شد.
پمپ آب های مختلفی برای انواع روش های آبیاری وجود دارد که در صنعت کشاورزی بسیار پر کاربرد هستند از جمله  پمپ شناور تمام استیل ، پمپ الکتروپمپ خانگی ابارا PRA0.8 , یا می توانید از محصولات ابارا  پمپ مورد نیاز خود را انتخاب نمایید.

انواع سیستم های آبیاری و روش انتخاب سیستم مناسب:

۱- شکل زمین
۲- مساحت زمین
۳- بافت خاک
۴- تمایل کشاورزی
۵- شرایط اجتماعی
۶- شرایط اقتصادی

۱- اولین سیستم آبیاری که ابداع شد روش آبیاری متحرک دستی بود. در این روش لوله های آبرسانی به موازات ردیف های گیاهی است که روی هر لوله تعدادی رایزر و آبپاش نصب شده است و به وسیله ی آب پاش ها آب روی زمین پخش می شود . این روش دارای هزینه ی پایین بوده ولی نیاز به نیروی کارگری زیادی دارد و معمولا برای مزارعه ی کوچک مناسب می باشد بنابر این این شیوه ابیاری برای مزارع بزرگ کشاورزی مناسب نیست .
۲- سیستم ثابت در اصل مشابه سیستم متحرک است با این تفاوت که در آنها لوله های آبرسانی در تمام مدت فصل رشد گیاه در محل خود ثابت باقی می مانند . این سیستم برای تمام شرایط مزرعه مناسب می باشد ولی این سیستم مشکلات خود دارد از جمله این که هزینه ی بالایی دارد و به علت متحرک بودن آبپاش قابلیت مکانیزاسیون را ندارد بنابر این مناسب مزارع بزرگ نیست.
۳- سیستم سنتر پیوت و لینیر (سیستم پیشرفته در سطح جهان ) : کمبود شدید نیروی انسانی بخصوص در کشورهای صنعتی باعث پیدایش سیستم های آبیاری کاملا مکانیزه ی سنتر پیوت و لینیر گردید در این سیستم آب می بایست به مرکز زمین منتقل و از آنجا به بازوی پیوت انتقال یابد. روی بازوی پیوت در فواصل مختلف پایه های چرخداری به نام برج قرار گرفته است . بازوی سنتر پیوت توسط موتورهای برقی حول محور اصلی در گردش است. این عمل باعث می شود تا سطح آبیاری شده به شکل یک دایره یا مستقیم کلیه ی سطح زیر کشت را از ۴۰هکتار تا۱۰۰هکتار با یک دستگاه سنتر پیوت یا لینر بطور یکنواخت و منظم بدون نیاز به کارگر ، آبیاری نمود و بطور اتوماتیک بعد از پایان آبیاری در محل اولیه خود توقف نماید . این سیستم هم اکنون در کلیه ی کشورهای پیشرفته ی دنیا از جمله امریکا، کانادا، استرالیا، اروپا، آسیا مثل قزاقستان، عربستان، سوریه، ایران، عراق و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. بعنوان مثال در امریکا و اروپا با استفاده از این سیستم ها محصولات کشاورزی به میزان  ۲تا ۴ برابردر قیاس با آبیاری به طریقه سنتی افزایش داشته است .
در اغلب کشورهای پیشرفته و استفاده کننده از سیستمهای آبیاری تحت فشار با افزایش چشمگیر محصولات کشاورزی و باغی هزینه خرید و نصب این سیستم ها بعد از ۲سال مستهلک خواهد شد و این امر جای هیچگونه تردیدی نیست و عملا ثابت شده است. بیشتر کشورهای استفاده کننده از این سیستم ها در جهان صادر کننده محصولات کشاورزی و باغی می باشند.
کشور ایران با داشتن حجم بالای زمین های زراعی و منابع عظیم آب و با استفاده از این سیستم ها می تواند ظرف چند سال جزء صادر کنندگان محصولات کشاورزی و دامی گردد و صنایع جانبی زیادی در کشور راه اندازی نماید مثل گاوداری، گوسفندداری، پرورش ماهی، مرغداری و صنایع لبنی که کشور ایران بشدت به آن نیاز دارد و همسایگان ایران هم از مشتریان عمده این محصولات غذایی خواهند بود .