بوسترکار

آبیاری مدرن

آبیاری مدرن با پمپ ابارا

آبیاری مدرن را می توان اینطور تعریف کرد پخش آب روی زمین جهت نفوذ در خاک برای استفاده گیاه و تولید محصول به روش های جدید و مردن است به عبارت دیگر بکارگیری مصنوعی آب در زمین و خاک می‌باشد. آبیاری بعنوان بخشی از عملیات فرایند تولید محصولات کشاورزی از ضروریات بشمار می رود . نیمی از تولیدات کشاورزی و غذای مردم جهان از زمین‌های آبی حاصل می‌شود؛ که این خود نشان دهنده اهمیت و نقش آبیاری در بخش کشاورزی است.

منابع آب مورد استفاده در کشاورزی

منابع آبی که در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد به شرح زیر می باشد:

منابع آب مورد استفاده در کشاورزی

۱- منابع آب سطحی:

الف: منابع آب سطحی جاری:

آب های جاری از نظر کمی و کیفی دائماً در حال تغییر است و عموما از کیفیت پایینی برخوردار هستند. جریان های حاصل از نزولات جوی، دارای دبی متغیری می‌باشند، ولی آن دسته که دارای منابع تغذیه زیرزمینی هستند مانند چشمه و قنات، تغییرات کمتری از لحاظ کیفی دارند. ناخالصی های عمده منابع چشمه ها و قنات از نوع فیزیکی و دارای مواد معلق معدنی و آلی می‌باشند و در صورت قرار گرفتن در معرض هوا عموماً ناخالصی های شیمیایی آنها مانند کلر، آهن، کربنات و بی کربنات اکسید می‌شوند.

ب- منابع آب سطحی را کد:

آب استخرها، حوضچه‌های طبیعی، مخازن سدها، دریاچه‌های آب شیرین، آبگیرها، تالابها و . . . از جمله آبهای سطحی و راکد می‌باشند. در این منابع، آب جریان ندارد و همیشه در دسترس می‌باشد ولی ممکن است در طول فصل آبیاری نوسانات شدیدی در سطح آن ایجاد شود، لذا میزان برداشت با توجه به حداقل عمق در طول برداشت لحاظ می‌گردد؛ و وابستگی شدیدی به تغذیه مجدد دارند. از نظر آلودگی در این منابع ناخالصی های فیزیکی (شن، سیلت ) و املاح محلول و آهن دوظرفیتی وجود ندارد؛ ولی ناخالصی های آلی مثل خزه‌ها، جلبک ها، برخی جانوران کوچک آبزی و آثار و بقایای موجودات زنده در آن‌ها فراوان یافت می‌شود.
ازجمله مدل های پمپ ایارا که برای استخرها استفاده می شود پمپ خودمکش استخری SWA ، پمپ سیرکولاتور خانگی MR ، الکتروپمپ خودمکش تمام استیل JE ، الکترو پمپ استیل خطی LPS ، الکتروپمپ سیرکولاتور چدنی LPC ، الکتروپمپ خودمکش تمام استیل JEX ، این پمپ ها جهت تصویه و گردش آب عملکرد بسیار بالایی دارند.

ب- منابع آب سطحی را کد:

۲- منابع آب زیرزمینی:

در ایران به دلیل واقع شدن در منطقه خشک و نیمه خشک مخصوصاً در ناحیه مرکز کشور ازمنابع اصلی تأمین آب آبیاری محسوب می‌شوند و عموماً آب این مناطق کیفیت بالایی دارند از لحاظ کمی میزان برداشت بسته به تغذیه این منابع دارد. به ‌طوری‌ که باید از طول عمر مفید سیستم در استفاده از این منابع اطمینان کافی حاصل گردد. با توجه به ناخالصی های کمی که دارند مناسبترین آب برای استفاده در سیستم‌های آبیار تحت فشار محسوب می‌شوند. معمولاً عاری از آلوده‌ کننده‌های فیزیکی و آلی می‌باشند بیشترین مشکل مربوط به وجود آهن، کلر، کربنات و بی کربنات کلسیم می‌باشد؛ و ازطرفی هنگامی که این آب ها در مجاورت هوای آزاد قرار می‌گیرند املاح مذکور اکسیده شده و رسوب می‌ شوند.

۳-منابع آب نامتعارف (فاضلابها و پساآب های تصفیه شده، آب زهکش ها و آب‌های شور)

آب دریاها به عنوان منابع آب شور و آب‌های زیر سطحی و آب زهکش ها به عنوان منابع آب لب شور و فاضلاب‌ها (شهری وصنعتی) به عنوان پسآب تصفیه شده قابل استفاده می‌باشند.
فاضلاب ها و پسآب های تصفیه شده، آب زهکشها و آب‌های شور را می‌توانند به عنوان منبعی برای تأمین آب، مورد استفاده قرار گیرند به دلیل دبی ثابتی که دارند مورد اطمینان می‌باشند از لحاظ کیفی در استفاده از چنین آبهایی باید کلیه جوانب کیفیتی آب آبیاری مورد توجه قرار گیرد، همانند گرفتگی، مسائل بهداشتی، سمیت بعضی از عناصر و بهم خوردن تعادل عناصر کم مصرف در خاک

تفاوت فاضلاب شهری و پساب صنعتی

فاضلاب شهری ازنظر کمی تقریبا دارای دبی ثابتی وجریان آن مداوم است و از لحاظ کیفی قابل پیش‌بینی و معمولاً محتوی باکتری ولی پساب صنعتی گاهی محتوی مواد سمی است و مواد آلی آن شاید قابل تجزیه نباشد.

اهداف آبیاری مدرن

امروزه آبیاری در کشوری مانند ایران باید بقدری از عملیات عادی کشاورزی بحساب آید که برای متخصصین مجال طرح این سوال که اصولا با اجرای پروژه های آبیاری چه اهدافی را می توان دنبال کرد داده نشود . اما اگر طرح های بزرگ آبیاری را که در سطح دنیا به اجرا در آمده یا در حال اجرا میباشند در نظر بگیریم مشاهده میشود که در این طرحها تنها رفع کمبود بارندگی و تولید بیشتر محصول مورد نظر نبوده است بلکه هدفهای سیاسی و اجتماعی و وابستگی یا احیانا منظورهای دیگر نیز مطرح بوده است.

  مهم ترین اهداف آبیاری مدرن جهت :

•    تهیه و تامین آب کافی برای ادامه زندگی گیاه و درختان
•    نگهداری و حفاظت گیاهان در مقابل ضرر و زیان ناشی از کم‌آبی یا بی آبی‌های کوتاه مدت
•    خنک نگه داشتن خاک و اتمسفر یا هوای اطراف گیاهان
•    شستن املاح مضر در خاک
•    نرم کردن ناحیه قابل شخم خاک